30/10/2012: !WOMEN ART REVOLUTION – BELGISCHE PREMIERE

Women Art RevolutionKort samengevat: Meer dan veertig jaar lang verzamelde Lynn Herschmann Leeson interviews met feministische kunstenaressen, critici, curatoren en historici, en het resultaat van dat alles heeft ze nu samengebracht in ‘!Women Art Revolution': een werkstuk dat op amusante wijze vertelt hoe vrouwen vanaf de jaren ’60 de zowat exclusief door mannen geregeerde kunstwereld probeerden te infiltreren, en uiteindelijk de hele loop van de kunst zouden veranderen.

Goed om weten: ‘Woman is the nigger of the world,’ zong de (man) John Lennon ooit, en in de sixties – en voordien – was dat in de kunstwereld absoluut niet anders.

Herschmann Leeson reconstrueert niet alleen hoe dat langzaamaan veranderde, maar ook welke strategieën de vrouwelijke artiestes daarbij gebruikten, en hoe de kunstwereld zelf anders tegen geslacht, ras, klasse en seksuele geaardheid ging aankijken.

Passeerden o.a. voor Herschmanns camera: Yoko Ono, Marina Abramovic, Cindy Sherman, Miranda July en The Guerrilla Girls.
Ook de soundtrack bevat alleen het puikje van de vrouwelijke muzikantes: Carrie Brownstein van Sleater-Kinney schreef de muziek, maar o.a. ook Gossip, Janis Joplin en Laurie Anderson stelden songs ter beschikking.

En tot slot: Deze Belgische premièrevoorstelling vindt plaats in het kader van Newtopia, en zal vertoond worden in aanwezigheid van de regisseuse!

OPGELET: deze Engels gesproken film is niet ondertiteld!

!WOMEN ART REVOLUTION
Regie: Lynn Herschmann Leeson
USA 2011, 83 min.
Dinsdag 30 oktober, 20.30 u.