29/11/2011: TROPA DE ELITE 2

tropa-de-elite-2-originalKort samengevat: Rio de Janeiro: BOPE, de elite-eenheid van de plaatselijke politie valt na een opstand een hoogbeveiligde gevangenis binnen.

De actie verloopt rampzalig, en dat heeft zo zijn gevolgen voor de carrière van Robert Nascimento, de luitenant-kolonel van de BOPE: na een overplaatsing wordt hij meegezogen in een bloedige, vuile strijd tussen corrupte politici, drugsdealers, hoge politie-officieren en paramilitaire groepen.

Goed om weten: De sociale situatie in de favela’s van Brazilië verpakken in een intelligente en excellent geacteerde actiefilm: ziedaar de succesformule van ‘Tropa de Elite 2′, een film die op alle vlakken probleemloos naast ‘Cidade de Deus’ kan staan, dat andere recente Braziliaanse meesterwerkje.

‘Tropa de Elite 2′ was overigens niet alleen een succes bij de critici: de film trok amper twee maand na de release in zijn thuisland alleen al meer dan 11 miljoen toeschouwers, en werd daarmee de grootste hit uit de Braziliaanse geschiedenis.

En tot slot: Regisseur José Padilha is niet de eerste de beste: hij studeerde economie en politieke wetenschappen in zijn thuisland, en deed er in Oxford nog diploma’s Engelse literatuur en Internationale Politiek bovenop

TROPA DE ELITE 2 (O INIMIGO AGORA E OUTRO)
Regie: José Padilha
BRA 2011,  115 min.
Dinsdag 29 november, 20.30 u.