12/1/2016: THE LOBSTER

lobscolin-farrellZin in een ijzersterke dramatische komedie annex lovestory, sciencefictionfilm, sociale satire én knettergekke datemovie, allemaal in één?

Ja, dàt dachten wij dus al! En de geschifte Griekse regisseur Yorgos Lanthimos bedient u met ‘The Lobster’ (zijn eerste Engelstalige film) op uw wenken.

Het verhaal van ‘The Lobster’ speelt zich af in een hotel waar hopeloze singles hun allerlaatste kans krijgen om hun droompartner te ontmoeten. Maar er zit voor de hotelgasten wél een serieus addertje onder het gras: als ze tijdens hun verblijf géén partner vinden, veranderen ze in een dier naar keuze, dat gedumpt wordt in een nabijgelegen bos.

Hotelgast David (Colin Farrell in grote vorm) kiest ervoor bij mislukking in een kreeft te veranderen: een dier dat makkelijk honderd jaar oud kan worden, en dat bovendien de hele tijd in de zee mag rondhangen. Dat kan dus niet fout lopen!

‘The Lobster’ is een heerlijk absurde en surrealistische prent die door Lanthimos in een prachtige retrolook gestoken werd, ook al speelt het verhaal zich dan af in de onbestemde toekomst.
Alle acteurs zijn in grote vorm (Léa Seydoux als leidster van de ondergrondse anti-date beweging! Rachel Weisz als De Bijziende Vrouw! John C. Reilly als de lispelende masturbator!), en het camerawerk van Thimios Bakatakis is ronduit prachtig.

En omdat bij een surrealistische film een surrealistische prijs hoort: filmhond Bob The Dog werd voor zijn vertolking op het jongste festival van Cannes terecht bekroond met de Prix du Jury van de Palm Dog!

THE LOBSTER
Regie: Yorgos Lanthimos
GR-GB 2015, 115 min.
Dinsdag 12 januari 2016, 20u30

‘The Lobster’ in de pers:

‘Na drie films die hem een cultaanhang bezorgden maakt de Griek Yorgos Lanthimos probleemloos de overstap naar de grote jongens’ (*****) – De Morgen
http://www.demorgen.be/film/the-lobster-eenzaamheid-kan-ook-best-grappig-zijn-b74002b9/

‘Even bizar als geestig’ (****) - De Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/filmenuitgaan/film/filmrecensies/24643940/__Filmrecensie__The_lobster__.html

‘Een komedie die zowel clever als visueel bevlogen is’ - Knack Focus
http://focus.knack.be/entertainment/film/the-lobster-yorgos-lanthimos-slimme-komedie/article-normal-570915.html

‘Like nothing you’ve seen before!’ (****) - The Telegraph
http://www.telegraph.co.uk/film/the-lobster/review/

‘Een voorbeeld van hogeschoolabsurdisme. De Griekse regisseur geeft de gelaten personages een mooie, droef menselijke ondertoon.’ (****) – De Volkskrant
http://www.volkskrant.nl/recensies/personages-met-een-mooie-ondertoon-in-the-lobster~a4168288/

‘Fantastische film’ (****1/2) – De Filmkrant
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_L/12664