Maandag 15/10/2018: THE GUILTY (DEN SKYLDIGE)

guilty1Vertoning op:
MAANDAG 15 OKTOBER om 18u30.

 

—-

Eén uitmuntende acteur, één telefoonset, één kamer en één briljant scenario: méér heeft de Deense regisseur Gustav Möller niet nodig om met het föcking geweldige ‘Den Skyldige’ de kijker 90 minuten lang nagelbijtend op het puntje van zijn stoel te houden.

Jakob Cedergren speelt Asger Holm, een agent die om een wat onduidelijke reden tijdelijk uit zijn functie ontheven is, en die gedurende de tijd van zijn schorsing gedegradeerd is naar de alarmcentrale.

De procedure daar is simpel: zo snel mogelijk naam, locatie en probleem van de beller proberen uit te vlooien, alles doorgeven aan de bevoegde hulpdienst en je verder vooral nergens mee bemoeien.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Holm is en blijft een straatflik die

misdadigers wil pakken en die lak heeft aan de onnozele bureaucratische procedures van de alarmcentrale.

Wanneer hij een noodoproep krijgt van een vrouw uit een rijdende auto, merkt hij aan haar gedempte, angstig klinkende stem meteen dat er méér met haar aan de hand is.
Wàt precies is ook hem eerst niet meteen duidelijk, tot het hem begint te dagen dat ze ontvoerd wordt door haar gewelddadige ex, en dus niet vrijuit kan praten.

Om de noodzakelijke info voor een interventie te verzamelen moet hij haar echter wel zo lang mogelijk aan de praat zien te houden, zonder dat haar ontvoerder te weten komt dat ze met de alarmcentrale aan het bellen is…

‘Den Skyldige / The Guilty’ is een ware filmische tour de force: een anderhalf uur durende, subliem opgebouwde zenuwenoorlog waarin de hele tijd maar één personage in beeld komt, en waarin ál de rest op geniale wijze gesuggereerd wordt.
Dit meesterwerkje werd door de critici alom zéér terecht overladen met welverdiende vier- en vijfsterrenrecensies, en we durven er iets uiterst kostbaars op te verwedden dat ook Hitchcock zelve deze magistrale thriller twee vette thumbs up gegeven zou hebben.

THE GUILTY (DEN SKYLDIGE)
Regie: Gustav Moller
DK 2018, 85 min.

Vertoning op:
MAANDAG 15 OKTOBER om 18u30.

De pers over ‘Den Skyldige':
‘Briljant’ (****)
- De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-the-guilty-een-zenuwslopende-actie-thriller-maar-dan-zonder-actie-b072dbb7/

‘Bloedstollend’ (****) - NRC
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/07/bij-the-guilty-hou-je-85-minuten-je-adem-in-a1612379

‘Chillingly effective’ – The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/review/guilty-review-1075981

‘A remarkable, must-see thriller, and one of the strongest narrative features of the year to date’ – Filmink
https://www.filmink.com.au/reviews/guilty-melbourne-international-film-festival/