18/4/2016: SUBURRA

suburra_still_1-h_2015Suburra is het stadsgedeelte van Rome waar in de keizerlijke tijd de senatoren naartoe kwamen om louche deals te sluiten met criminelen, en waar ze zich te buiten gingen in de talrijke bordelen en bars.

2000 jaar later lijkt er niet veel veranderd, want een gangster met de bijnaam ‘Samurai’ wil de havenbuurt omvormen tot een nieuw Las Vegas.

Niet alleen alle plaatselijke maffiabazen scharen zich achter dit gezamenlijke project, ook de top van de politiek (en van het Vaticaan) zijn met behulp van de nodige smeermiddelen helemaal om.
Acht dagen voor het gigantische project van start moet gaan komt er echter één kink in de kabel, wat meteen leidt tot een gigantisch domino-effect. En de onderwereldoorlog die volgt dreigt iederéén mee in de verdoemenis te sleuren.

Regisseur Stefano Sollima (die eerder al de uitmuntende televisieseries ‘Romanzo Criminale’ en ‘Gomorrah regisseerde) situeerde zijn film tegen de achtergrond van de apocalytische regenbuien die in november 2011 over Rome trokken – toevallig ook de periode waarin paus Benedictus XV troonsafstand deed, en niet zo lang voor de val van Berlusconi.

In dat dreigende, chaotische décor schitteren topacteurs als Claudio Amendola (als de angstwekkend kille maffiabaas), Pierfrancesco Favino (als de aalgladde politicus), Greta Scarano (als het aan heroïne verslaafde gangsterliefje) en Jean-Hugues Anglade (als een louche Franse kardinaal).

Voeg daarbij de sinistere elektronische soundtrack en de duistere neo-noir look, en u weet hoe laat het is: ‘Suburra’ is een uitmuntende, zenuwslopende maffiathriller die de kijker van de eerste tot de laatste seconde aan zijn zetel gespijkerd houdt.

SUBURRA
Regie: Stefano Sollima
I 2015, 129 min.
Maandag 18 april, 20u30

‘Suburra in de pers':

‘De spanning stijgt tot ondraaglijke hoogten: op het einde prijs je je gelukkig dat je ongedeerd de bioscoop kunt verlaten.’ (****) (Filmmagie)
http://www.filmmagie.be/review/suburra

‘Met ‘Suburra’ laat Stefano Sollima zien dat er nog volop leven en talent is in de laars.’
(De Morgen)
http://www.demorgen.be/plus/er-is-nog-volop-talent-in-de-laars-b-1449535204438/

‘Stefano Sollima’s genius found a sublime way of bringing on the big screen our modern days squalor of a city where the rain never ceases and nobody seems to be ever safe from it.’ (West 46th Mag)
http://www.west46thmag.com/blog/suburra-stefano-sollimas-newest-mafia-movie-triumphs-in-italy/

 ‘The casting is excellent,  but it’s Sollima’s command of atmosphere and pace that really impresses.’ (Screen Daily)
http://www.screendaily.com/reviews/suburra-review/5095704.article

‘A flawless piece, blunt in style, without rhetoric or moralism, which features outstanding actors.’ (Cineuropa)
http://cineuropa.org/nw.aspx?t=newsdetail&l=en&did=300049