12/2/2013: REALITY

Man en Vrouw uit RealityKort samengevat: Luciano, een vishandelaar uit het hart van Napels, is een vrolijke kerel: zijn familie en klanten onderhouden met zijn grappen is zijn lang leven.

Aangevuurd door zijn kinderen neemt hij op een dag deel aan de casting van de populaire reality-show ‘Big Brother’. Even later denkt Luciano (prima vertolkt door de op het witte doek debuterende Aniello Arena) nog maar aan één ding: een televisiester worden.

Goed om weten: Voor de opvolger van zijn alom bejubelde maffia-kroniek ‘Gomorra’ koos Matteo Garrone voor een satire op de hedendaagse fascinatie met celebrity – helemaal op zijn plaats in een land waar een televisiemagnaat als Berlusconi jarenlang de
touwtjes in handen had. Sommige exuberante scènes geven de film iets van een hedendaagse versie van Fellini, elders gaat ‘Reality’ dan weer eerder de richting uit van ‘King of Comedy’ van Martin Scorsese of ‘A Face In The Crowd’ van Elia Kazan.

Garrone zelf ziet zijn hoofdpersonage dan weer eerder als een moderne Pinocchio: een groot, naïef kind dat de droom van televisiesucces najaagt.

En tot slot: ‘Reality’ greep in Cannes naast de Gouden Palm (die was voor ‘Amour’ van Michael Haneke, zie later op ons programma) maar werd er wel bekroond met de Grand Prix.

REALITY
Regie: Matteo Garrone
I 2012, 110 min.
Dinsdag 12 februari 2013, 20.30 u.