DINSDAG 21/1/2020: PIRANHAS


PiranhasVertoning:
DINSDAG 21 JANUARI om 18u30.

Kijkwijzer:
Kijkwijzer_12_Geweld_Taal_Discr_Drugs

 

 

—–
De Italiaanse onderzoeksjournalist Roberto Saviano is al jarenlang vogelvrij verklaard door de Napolitaanse camorra, maar desondanks blijft hij (met veel succes) publiceren over de georganiseerde misdaad.

Na ‘Gomorra’ heeft nu ook zijn andere bestseller ‘Piranhas’ een filmbewerking gekregen, en die is net als zijn voorganger rauw en excellent.
Alles draait rond een groep tieners uit de Napolitaanse achterbuurten die aangetrokken worden door de protserige huizen, kleren en blingbling van de camorrafamilies, die zich als

onaantastbare heersers van de stad gedragen.

Wanneer er in hun buurt toevallig een machtsvacuüm ontstaat door een combinatie van een interne mafia-oorlog en politie-arrestaties, zien ze hun kans schoon om aan zware wapens te komen en zelf een gooi naar de macht te doen.
In hun jeugdige naïviteit en overmoed beseffen de baby-mafiosi echter niet in wat voor wespennest ze zich begeven, en ziet hun amper vijftienjarige leider Nicola zich genoodzaakt steeds verder af te dalen in een onstopbare vicieuze cirkel van wraak en geweld.
De gevolgen laten zich dan ook raden: algauw vallen er doden, maar een weg terug is er niet…

Door het onderwerp en de ongepolijste, brutale in your face-stijl plaatst ‘Piranhas’ zich naadloos mee in de traditie van films als ‘Cidade de Deus’ en ‘Mean Streets’.
En Claudio Giovannesi toont zich een uitstekend regisseur van zijn piepjonge, van de straat geplukte  acteursbende: de manier waarop hij de spectaculaire roof van een gigantische versierde kerstboom in scène zet, is nu al klassiek.

Bekroond met de Zilveren Beer voor Beste Scenario op het Festival van Berlijn.

PIRANHAS (LA PARANZA DEI BAMBINI)
Regie: Claudio Giovannesi
I 2019, 109 min.

Vertoning:
DINSDAG 21 JANUARI om 18u30.

In de pers:
‘Wat begint als een ontnuchterend from rags to riches-verhaal krijgt gaandeweg de allures van een noodlotsdrama. Als het hedendaagse equivalent van de vogelvrijverklaarden in The Wild Bunch, Butch Cassidy and the Sundance Kid en andere westerns gaan de protagonisten doelbewust hun ondergang tegemoet.’ (****) – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/piranhas

‘A gripping, visceral modern riff on “Goodfellas” that follows an ambitious kid as he chews his way up the ranks of Naples’ teenage gangsters.’ - Indiewire
https://www.indiewire.com/2019/06/piranhas-review-claudio-giovannesi-1202149227/

‘This is one of the best films, foreign or otherwise, I’ve had the opportunity of seeing this year.’ – Film Threat
https://filmthreat.com/reviews/piranhas/