DINSDAG 3/12/2019: NUESTRAS MADRES

Nuestras-Madres-affVertoning:
DINSDAG 3 DECEMBER om 18u30.

 

—-

Ernesto is een forensisch antropoloog die de stoffelijke resten van slachtoffers van de Guatemalteekse burgeroorlog moet proberen te identificeren.

Een aartsmoeilijke en tijdrovende taak, want de meeste lijken uit die vuile oorlog zijn in de jaren ’80 door de militaire dictatuur gedumpt in anonieme, vaak goed verborgen massagraven.

Wanneer een Maya-vrouw bij hem komt om hulp te zoeken in de speurtocht naar haar destijds vermoorde man, denkt Ernesto zijn (ook verdwenen) vader te herkennen op één van de foto’s die ze hem toont. Tegen het advies van zijn moeder in stort Ernesto zich als

een bezetene op het dossier, in de hoop de vele mysteries over zijn verdwenen vader boven water te krijgen…

Met ‘Nuestras Madres’ heeft de naar ons land uitgeweken Guatemalteekse regisseur Cesar Diaz een ware krachttoer afgeleverd: over een onderwerp dat voor de meesten onder ons waarschijnlijk een zéér-ver-van-mijn-bed-show is (de nasleep van de burgeroorlog in Guatemala in de jaren ’80 is nu niet bepaald een thema dat hoog scoort qua media-aandacht) een intieme en persoonlijke maar uiterst meeslepende, ja zelfs spannende film maken.

Hij doet dat door universele thema’s als rouw en menselijkheid zonder plat effectbejag te verpakken in een politiethriller die de kijker 80 minuten lang in de greep weet te houden. Bovendien is hoofdrolspeler Armando Espitia een ware ontdekking, en getuigt ook de prachtige fotografie van Virginie Surdej van dezelfde subtiele klasse.

‘Nuestras Madres’ werd dan ook zeer terecht bekroond met de Camera d’Or op het jongste Filmfestival van Cannes, en werd al even terecht verkozen tot de Belgische Oscarinzending 2019.
Binnenkort in Hollywood, nu al in het Filmhuis!

NUESTRAS MADRES
Regie: Cesar Diaz
B-Guatemala 2019, 79 min.

Vertoning:
DINSDAG 3 DECEMBER om 18u30.

In de pers:
‘Ontroerend tot op het bot’ (***1/2) – Humo
https://www.humo.be/filmreviews/407081/dat-nuestras-madres-de-belgische-inzending-wordt-voor-de-oscars-vervult-ons-met-trots

‘Heart-rending and stirring’ (****) – View of the Arts
https://viewofthearts.com/2019/05/21/72nd-cannes-film-festival-nuestras-madres-review/

‘An appealingly dignified, humane story’ – Screen Daily
https://www.screendaily.com/reviews/our-mothers-cannes-review/5139788.article

‘Je ne voulais pas faire un cours d’histoire. Je voulais que l’histoire soit incarnée.’ – een interview met regisseur Cesar Diaz op Cineuropa
https://cineuropa.org/fr/interview/372913/