MAANDAG 12/10: Art & Film #01: MIJN REMBRANDT

Mijn_RembrandtVertoning:
MAANDAG 12 OKTOBER om 20u30.

NIEUW: ONLINE-TICKETS binnenkort te koop via deze site!

Een organisatie i.s.m. Academie Mechelen.

——

Enkele jaren geleden zorgde de Nederlandse regisseuse Oeke Hoogendijk voor één van de beste kunstdocumentaires ever met ‘Het Nieuwe Rijksmuseum’, een heerlijk onthullende blik achter de schermen van de internationale kunst- en museumwereld, vol botsende kunstpausen, uit hun voegen barstende ego’s en druk lobbyende alfamannetjes (en een enkele vrouw).

Die tour de force herhaalt ze nu met ‘Mijn Rembrandt’, een kunstdocumentaire die zich laat bekijken als een ware thriller.
Terwijl we liefhebbers aan het woord horen over wat ‘hun’ Rembrandt nu zo uniek maakt, leren we dat de Franse baron Eric de Rotschild niet één maar zelfs twéé Rembrandts op de markt wil brengen.
Dat onverwachte nieuws laat meteen een bittere, snoeiharde en bijzondere hardnekkige

strijd losbarsten tussen de hoge piefen van het Louvre en het Nederlandse Rijksmuseum, die natuurlijk elk ‘hun’ Rembrandt claimen, en die daarbij geen enkel drukkingsmiddel

schuwen, want de belangen en het internationale prestige zijn torenhoog.

Alsof dat voor nog niet genoeg zenuwslopende momenten zorgt in de kring van Rembrandt-adepten, denkt de aristocratische Nederlandse kunsthandelaar Jan Six net op dat moment ook nog eens twee ‘nieuwe’, niet eerder ontdekte werken van de meester op het spoor te zijn. Is zijn jongensdroom waar en kan hij uitpakken met een bijzonder spectaculaire vondst? Of spat zijn Rembrandt-hoop als een zeepbel uit elkaar?

‘Mijn Rembrandt’ is onthullend en bijzonder spannend kijkvoer, zeker ook – of misschien zelfs vooral – voor wie niet vertrouwd is met de internationale kunsthandel.

MIJN REMBRANDT
Regie: Oeke Hoogendijk
NL 2019, 97 min.

Vertoning:
MAANDAG 12 OKTOBER om 20u30.

Een organisatie i.s.m. Academie Mechelen.