LAND OF MINE (Martin Zandvliet)

phpThumb_generated_thumbnailjpgVoor zijn ‘Land of Mine’ baseerde regisseur Martin Zandvliet zich op een inktzwarte bladzijde uit de geschiedenis van zijn vaderland: aan het eind van de tweede wereldoorlog verplichtten de Denen meer dan 2.000 Duitse krijgsgevangen om – met hun blote handen! – de achtergelaten landmijnen op de Deense stranden op te ruimen.

Een opdracht die uiteraard compleet in strijd is met alle internationale verdragen en de conventie van Genève, maar dat zal de Denen worst wezen: zij zijn immers toch “de overwinnaars”, nietwaar?

Klein detail: er lagen anderhalf miljoen mijnen – want de Duitsers waren er tijdens de oorlog vanuit gegaan dat de invasie van de geallieerden in Denemarken zou plaatsvinden, en niet in Normandië.

Nog een ander detail: sommigen van de Duitse krijgsgevangen waren kinderen van amper 13 oud, het grootste gedeelte was nog geen twintig….

Het resultaat was – zoals te verwachten was – compleet rampzalig: meer dan de helft van de Duitse jongens zou de krankzinnige opdracht niet overleven of bleef levenslang verminkt achter.

Zandvliet verfilmde deze uiterst duistere episode uit zijn vaderlandse geschedenis op uiterst knappe maar niets verbloemende wijze: één te harde trilling of de kleinste misrekening met hun prikstok kon de jongens het leven kosten, of enkele afgerukte ledematen.

De constant briesende Deense sergeant Rasmussen (uitmuntend vertolkt door debutant Roland Möller) is van het volstrekt meedogenloze type, en schept er een bijna sadistisch plezier in de Duitsers nog eens extra te vernederen, waardoor het verschil tussen “de goeden” en “de slechten” helemaal vervaagt.
En wanneer het bij de Deense officier begint door te dringen dat ze misschien wel te ver aan het gaan zijn, loopt het vreselijk mis…

‘Land of Mine’ is een ijzersterk, spannend en intelligent (anti-)oorlogsdrama, ontdaan van alle valse heroïek: winnaars zijn er in een oorlog nooit, alleen maar voor het leven getekende verliezers.

De jonge en onbekende Duitse acteurs zijn stuk voor stuk prima, en het camerawerk van Camilla Hjelm Knudsen zorgt ervoor dat je helemaal mee de film ingezogen wordt.
Zeer straffe kost!

LAND OF MINE (UNDER SANDET)
DK 2015, 103 min.
Regie: Martin Zandvliet

 

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 7 MAART 2017 om 20u30

Een vertoning i.s.m. Handicap International Belgium, die voor hun campagne tegen de landmijnen bekroond werd met de Nobelprijs voor de Vrede.

De pers over ‘Land of Mine':

‘Een zinderend anti-oorlogsdrama. Niet te missen’ (****) – Filmmagie
http://www.filmmagie.be/review/land-mine-under-sandet

‘Bloedstollende scènes, waarin de kijker met zweet in de handen naar de jongens kijkt.’ (***1/2) – De Filmkrant
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_L/13555

‘A potent and accomplished film.’ – Variety
http://variety.com/2015/film/reviews/land-of-mine-review-toronto-film-festival-1201591015/

Een interview met regisseur Martin Zandvliet in Indiewire:
http://www.indiewire.com/2017/01/land-of-mine-oscar-nomination-best-foreign-language-film-martin-zandvliet-1201773444/

‘Een aangrijpende strandwandeling’ (***1/2) – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/362405/land-of-mine

‘Bijzonder aangrijpend en knap’ (****1/2) – Filmtotaal
https://www.filmtotaal.nl/recensie/11962