MAANDAG 30/9/2019: DOEL

DOEL_1_40
Vertoning:
MAANDAG 30 SEPTEMBER om 19u00.

—–

Al talloze keren is het polderdorpje Doel definitief dood verklaard, maar dat is dan buiten de laatste 24 bewoners gerekend, die al jarenlang ‘Asterix vs. de Romeinen’-gewijs moedig blijven standhouden tegen de alsmaar oprukkende Antwerpse haven.

De Deense filmmaker Frederik Sølberg had al meerdere verlaten dorpen bezocht, maar de maffe surrealistische situatie in Doel maakte dat hij er meteen een documentaire wou over maken.
Want de laatste bewoners vechten niet alleen om hun thuis hun thuis te laten zijn, ze

worden ook geconfronteerd met bussen vol ramptoeristen die zich in de vakantie aan hun mismeesterde spookdorp komen vergapen, en met technoravers die er de ideale plaats ontdekt hebben om te fuiven, en met straatracers en vandalen die er ongestoord hun gang kunnen gaan, en met politici die over hun arme hoofden heen telkens weer met

nieuwe beloftes en plannen komen aanzetten.
En dat allemaal ook nog eens met een – gezellig! – kerncentrale op de achtergrond!

Verwacht u niet aan een klassieke documentaire, vol talking heads, voice overs en meninkjes van specialisten: Sølberg kwam vijf jaar lang naar het dorp, en vatte de bijzonder bonte groep laatste bewoners (en hun leven van alledag) in een stel heerlijke, commentaarloze visuele tableaux.
Die kurkdroge aanpak heeft nu eens een uiterst poëtisch en dan weer een uiterst komisch effect: het dagelijkse Belgisch surrealisme gezien door de ogen van een Deen.

DOEL
Regie: Frederik Sølberg
DK-B 2018, 70 min.
Vertoning:
MAANDAG 30 SEPTEMBER om 19u00.

In de pers:

‘Ik was al vaker op verlaten plaatsen, maar nooit eerder zag ik zoiets’ – een interview van De Antwerpenaar met regisseur Frederik Sølberg
https://denantwerpenaar.be/gazet/doel-en-zijn-laatste-bewoners

‘We drove out in this really sci-fi ‘Blade Runner’ kind of area, full of petrol chemical factories and refineries and containers and silos. Just before you get to the border of the Netherlands, there’s a nuclear power plant. And just before that is where Doel is.’ – een interview met Storybench.
http://www.storybench.org/frederik-solberg-filmed-portrait-doel-belgian-ghost-town/

“I’m not closely attached to the suburb of Copenhagen where I grew up, but I would still feel weird about it if someone came here to tear it down” – een interview met Freunde von Freunde
https://www.freundevonfreunden.com/features/in-a-nutshell-five-fiction-films-that-shaped-director-frederik-solberg/

‘When I arrived in Doel, I knew instantly I had to make a film about this place.’ – een interview met Cinematic Post
https://thecinematicpost.com/2018/09/05/interview-frederik-solberg/

Een interview in GVA:
https://m.gva.be/cnt/dmf20180215_03359612/nooit-eerder-gezien

‘Doel is een plek waar leven en dood elkaar vinden’ – een interview in Het Nieuwsblad
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180215_03360119