5/10/2004: BIG FISH

big-fish-movie-picture-7Hallo, bent u daar nog?
Wij wel, en om dat te bewijzen openen we het Filmhuisseizoen maar meteen met wat voor ons nu al de film van het jaar is: ‘Big Fish’ van Tim Burton.

Yep: na (o.a.) ‘Edward Scissorhands’, ‘Mars Attacks!’ en ‘Ed Wood’ heeft Burton alwéér een meesterwerk aan zijn stilaan indrukwekkend oeuvre toegevoegd.

In ‘Big Fish’ draait alles om de moeilijke relatie tussen de onverbeterlijke fantast Edward Bloom sr. (Albert Finney) en zijn zoon Edward jr. (Ewan McGregor), die aan het sterfbed van zijn vader nu eindelijk eens diens échte levensverhaal wil horen.

Maar zoals dat met onverbeterlijke fantasten gaat: zelfs tot in de dood blijven ze fantaseren, over reuzen, over rare circussen, over sprookjesdorpen, over zijn grote liefde, en over grote vissen…

Burton baseerde het grappige, intelligente én ontroerende ‘Big Fish’-scenario op de

gothische roman van Daniel Wallace, castte een stel geweldige acteurs (Danny DeVito! Jessica Lange! Steve Buscemi! Marion Cotillard!), bestelde een topsoundtrack bij de zéér grote Danny ‘The Simpons’ Elfman, liet sprookjesachtige decors bouwen en regisseerde het geheel vervolgens op zijn eigen, unieke en briljante wijze: zo, beste vrienden, maakt men dus meesterwerken.

BIG FISH
Regie: Tim Burton
USA 2003, 125 min.