DINSDAG 12/3/2019: ASH IS PUREST WHITE

ash_is_purestAok
Vertoning:
DINSDAG 12 MAART om 20u30.
—-

In een mijnstad in China raakt de jonge danseres Qiao verliefd op de knappe Bin, een gangster wiens voornaamste bezigheden bestaan uit mahjong spelen en drinken.

Bin werkt voor een corrupte projectontwikkelaar met een bizarre obsessie voor ballroom dancing.

Maar wanneer die vermoord wordt, promoveert Bin opeens de facto tot leider van de gangsters – een positie waar hij nog niet klaar voor is.

Wanneer een rivaliserende bende hem wil aanpakken, aarzelt Qiao niet om een pistool te gebruiken om Bin te verdedigen. Een drieste actie die haar een celstraf van vijf jaar

oplevert, en die het koppel uit elkaar rukt…

Net als in zijn vorige films (‘Still Life’, ‘Mountains May Depart’, ‘A Touch of Sin’…) schildert Jia Zhang-ke geen al te fraai beeld van de situatie in het nieuwe, hyperkapitalistische China: gangsters en corrupte zakenlui komen uit alle spleten en kieren gekropen, terwijl de gewone Chinees heeft de allergrootste moeite om de snelle veranderingen in het land bij te houden.

Absolute ster van ‘Ash Is Purest White’ is Zhang-ke’s muze Zhao Tao, die met haar fenomenale acteerprestatie als gangsterliefje de hele film draagt.

De Franse cameraman Eric Gautier vatte alles in prachtige beelden, terwijl Zhang-ke met genres speelt alsof het niets is: nu eens oogt de film als sociaal-realistisch drama, even later zit je midden in een spannende gangsterfilm of een martial arts-spektakel – met tussendoor ook nog eens een scène waarin stijlvol de cha cha cha wordt gedanst. Topfilm!

ASH IS PUREST WHITE
Regie: Jia Zhang-Ke
China 2018, 148 min.
Vertoning:
DINSDAG 12 MAART om 20u30.

De pers over ‘Ash Is Purest White:

‘Een zinderend drama van Jia Zhangke, dat begint als een potige gangsterfilm, maar dat gaandeweg openbloeit tot een liefdestragedie met epische proporties.’ (****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-ash-is-purest-white-gangsterliefde-in-het-21ste-eeuwse-china-bc10c14d/

‘An often glorious drama that burns bright’ (****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2018/may/11/ash-is-purest-white-review-chinese-gangsters-girlfriend-saga-burns-bright

‘The performances of the two leads are riveting.’ – The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/review/ash-is-purest-white-cannes-2018-1111288

‘Een filmmaker op het toppunt van zijn kunnen.’ (****) – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/ash-purest-white