3/5/2011: AFRIKA FILMFESTIVAL: KINSHASA SYMPHONY

Kinshasa_Symphony

Het Afrika Filmfestival is al jarenlang een vaste waarde onder de Belgische filmfestivals, en dus is het Filmhuis heel blij u te kunnen melden dat we (in samenwerking met Curieus Mechelen) een deel van het programma naar Mechelen hebben kunnen halen.

Openen doen we met ‘Kinshasa Symphony’, een prachtfilm over het OSK, een symfonisch orkest uit Kinshasa, opgericht door dirigent Armand Diagiendra.

Onder zijn bezielende leiding groeit het orkest al snel uit tot een enorm succes: meer dan tweehonderd leden spelen zich de ziel uit het lijf, al is de werking verre van makkelijk: hetĀ orkest bereidt zich voor op een groots openluchtconcert ter ere van de vijftigste verjaardag

van de Congolese onafhankelijkheid, maar de nodige instrumenten zijn schaars, en geld nog veel schaarser.

Gelukkig blijkt met enthousiasme, inventiviteit en heel veel passie voor muziek zo ongeveer elk probleem op te lossen.

KINSHASA SYMPHONY
Regie: Claus Wischmann & Martin Baer
D 2010, 95 min.
Dinsdag 3 mei, 20.30 u.

06/5 LE JOUR OU DIEU EST PARTI EN VOYAGE
Rwanda, april 1994: bij het uitbreken van de genocide vluchten de westerlingen het land uit. Net voor de evacuatie weet een Belgsiche familie nog net de Tutsivrouw Jacqueline – die als meid voor hen werkt – onder het valse plafond van het huis te verbergen. Maar ondanks de dreigende terreur verlaat Jacqueline (uitmuntend vertolkt door Ruth Nirere) haar schuilplaats om haar kinderen te gaan zoeken…

Deze voorstelling wordt ingeleid door gewezen VRT-radiojournalist Guy Poppe; de inkomprijs bedraagt 5 euro.

LE JOUR OU DIEU EST PARTI EN VOYAGE
Regie: Philippe Van Leeuw
B 2010, 96 min.
Vrijdag 6 mei, 20 u.


07/5: CONGOLEES BENEFIETDINER
Op zaterdag 7 mei organiseert het Afrika Filmfestival een Congolees benefietdiner. Mee te maken vanaf 18 u. in de Louizastraat 3, de opbrengst is ten voordele van Mechelse projecten in Afrika.

Inschrijven kan via affdiner@gmail.com.