12 YEARS A SLAVE (Steve McQueen)

De Britse regisseur Steve McQueen gaat de zware onderwerpen niet bepaald uit de weg: na uithongering (‘Hunger’) en seksverslaving (‘Shame’) heeft hij nu een film gemaakt over de meest duistere bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis: de slavernij.

We schrijven 1853: Solomon Northup (gespeeld door een sterke Chiwetel Ejiofor) werkt als violist in New York, waar de slavernij verboden is. Hij krijgt van twee mannen echter een financieel interessant aanbod om in Washington te gaan spelen: de deal wordt bezegeld met flink wat drank, en wanneer hij de volgende ochtend wakker wordt, blijkt hij geketend in een duistere kelder te zitten.

Wat volgt is een onwaarschijnlijke, akelige odyssee, waarin hij als slaaf op de katoenplantage van de religieuze gek belandt: Master Epps, gespeeld door een verkillende Michael Fassbender.

In dit helse oord in Louisiana is de ontmenselijking totaal: slaven zijn er niet meer of minder dan gebruiksartikelen.

De grote kracht van McQueen is dat hij er geen suikeren of tranentrekkend drama à la Spielberg van gemaakt heeft, en zich evenmin liet inspireren door de uitzinnige exploitation à la Tarantino: ’12 Years A Slave’ ketent je als kijker vast aan Solomon Northup, en drukt je vervolgens met de neus keihard op de ontnuchterende, uiterst ongemakkelijke feiten over een onderwerp dat nog altijd té makkelijk onder het tapijt geveegd wordt.

De film werd volkomen terecht bekroond met drie Oscars, waaronder die voor de Beste Film.

12 YEARS A SLAVE
Regie: Steve McQueen
USA 2014,  130 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 3 JUNI 2014 
om 20u30

In de pers:
Humo:
http://www.humo.be/filmreviews/270522/12-years-a-slave

 

Bekijk hier de recensie van Mark Kermode (BBC):

De Filmkrant:
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_cijfer/10355

De Morgen:
http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1778068/2014/01/21/Twelve-Years-a-Slave-is-een-horrorfilm-waarin-wij-de-slechteriken-zijn.dhtml