3/2/2004: THE RULES OF ATTRACTION

2002_Rules_Of_Attraction_086‘Wat zou ik doen? Naar mijn kamer gaan? Een pizza eten? Een lijntje coke snuiven? Een pornofilm bekijken? Of die blonde daar neuken? Bwaah, waarom ook niet die blonde neuken?’

Welkom in de wereld van Brett Easton Ellis, de markies de Sade van hedendaags Amerika: lees zijn American Psycho (al verfilmd), lees zijn Less than zero (ook al verfilmd) en lees ook zijn Rules of Attraction , dat nu dankzij de prima verfilming van Roger Avary – scenarist van Reservoir Dogs en Pulp Fiction en regisseur van Killing Zoe – tot in het Filmhuis geraakt is.

The Rules of Attraction is een meedogenloos portret van de Amerikaanse upper class-jeugd, rijkeluiszoontjes en -dochtertjes die aan de universiteit rondhangen en maar één diepzinnige filosofische vraag kunnen bedenken: who’s hot and who’s not?

Jazeker: de façade is keurig, maar daarachter zit het absolute nihilisme, een cynische en emotioneel lege wereld waarin iedereen alleen maar in geld, seks en drugs geïnteresseerd blijkt – een perfecte spiegel van uw en mijn wereld, quoi?

Regie: Roger Avary
USA 2003, 110 min.