11/11/2003: O PRIMEIRO DIA

421Vaste Filmhuisbezoekers kennen Walter Salles ongetwijfeld nog van zijn Central do Brasil: voor de 11.11.11-voorstelling van dit jaar was O Primeiro Dia van Braziliës bekendste regisseur (die overigens ook mee voor de financiering van Cidade de Deus zorgde) dan ook een voor de hand liggende keuze.

O Primeiro Dia draait helemaal rond twee personages: Joao is een jonge delinquent die weigert nieuwjaar in de gevangenis door te brengen, en die het daarom met zijn corrupte bewakers op een akkoordje gooit. In ruil voor zijn vrijlating moet hij iemand vermoorden – tot hij ontdekt dat het doelwit een goede vriend blijkt te zijn, en hijzelf na de aanslag vogelvij verklaard door het leven zal moeten.

Joao, die geen kant meer opkan, ontmoet echter iemand die er al even erg aan toe is: Maria, een vrouw die alleen nog zelfmoord als uitkomst van haar problemen ziet.

Wat volgt is een soort dwaaltocht/roadmovie met twee complete outcasts doorheen het hedendaagse Brazilië. En dat bestaat – meer dan uit stranden en rijke buurten – nog steeds vooral uit favella’s.

Een voorstelling i.s.m. de 11.11.11-actie Mechelen.