Maandag 12/3/2018: Art & Film #06: MAURIZIO CATTELAN: BE RIGHT BACK

Maurizio_Cattelan_BeRightBackVertoning om 20u30.

(opgelet: alleen Engels ondertiteld)

I.s.m. Academie Mechelen

—-

Al meer dan twintig jaar vraagt de kunstwereld zich af wie en wat Maurizio Cattelan nu precies is: een flauwe grappenmaker?
Een genie? Een oplichter? Een artistiek-anarchistische stuntman?
Of een slimme agent provocateur, die met zijn prikkelende, ontregelende werken alle pretentie van pompeuze kunstpausen feilloos weet te doorprikken?

Feit is dat Cattelan nooit te beroerd is zijn opdrachtgevers en de kunstwereld een bijzonder onlogo_academie_1flatteuze spiegel voor te houden: toen hij een opdracht kreeg

van de degoutant rijke miljardair Peter Brant, liet hij zich inspireren door de jachttrofeeën die in Brants stulpje hingen om een gelijkaardige buste van Brants echtgenote te maken, het supermodel Stephanie Seymour. Het werk staat nu
bekend onder de weinig aan de verbeelding overlatende titel ‘Trophy Wife’. En o ja: Cattelan maakte meteen drié exemplaren, zodat ook twee àndere miljardairs nu een naakte Stephanie Seymour als trophy wife kunnen kopen.

En nadat hij in 2011 eindelijk in de “officiële” kunstwereld opgenomen werd met een retrospectieve in het Guggenheim, bedankte hij hen later met een toiletpot – eentje in massief 18-karaats goud, weliswaar, maar toch: een toiletpot.
Tot zijn andere greatest hits behoren onder andere een biddende Adolf Hitler, een in een vijvertje verdronken Pinokkio en een door een meteoriet gevloerde paus Johannes-Paulus II.

Regisseuse Maura Axelrod – eigenlijk een geharde nieuwsreporter die meestal in de frontlinie in Afghanistan of in de favela’s van Rio werkt – volgde het spoor van de mediaschuwe artiest, en sprak met zowat iedereen die daarbij op haar weg kwam: exen, familie, galleristen, blabla verkopende kunstinvesteerders en collega’s (plus een man die tien jaar lang Cattelan spéélde!)

Het resultaat is als de kunstenaar zelf: grappig, ontregelend en de kijker altijd net één stapje voor.

USA 2017, 95 min.
MAANDAG 12 MAART om 20u30
(opgelet: alleen Engels ondertiteld)

Een organisatie i.s.m. Academie Mechelen.

De pers over ‘Maurizio Cattelan: Be Right Back':
‘Easily the most entertaining “art film” since Banksy’s ‘Exit Through the Gift Shop’’ – Variety
http://variety.com/2017/film/reviews/maurizio-cattelan-be-right-back-review-1202030734/

‘A cheeky look at provocative artist’ – The LA Times
http://www.latimes.com/entertainment/movies/la-et-mn-capsule-maurizio-cattelan-review-20170601-story.html

‘In this stylish documentary, Cattelan talks effusively on camera about his career, his work, and his private life in unexpectedly candid interviews.’ – The Village Voice
https://www.villagevoice.com/2017/04/12/be-right-back-gets-to-the-bottom-of-the-mysteries-of-maurizio-cattelan-or-does-it/

‘For those not bothered by being pranked themselves, it’s a hoot.’ – The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/review/maurizio-cattelan-be-right-back-888456